Verdriet in de nacht en kunst uit de 17e eeuw met een raar randje

Vannacht gebeurde het voor het eerst, Peter had net Trûlah uitgelaten toen Hector naar beneden kwam. In eerste instantie dacht Peter dat Hector buikpijn had vanwege zijn kookkunsten maar al snel bleek dat het vanwege intens verdriet was. Hector kon niet slapen en had op zijn iPhone de begrafenis van Marlies teruggekeken. Daarna brak hij en kwam naar beneden om samen te huilen. We hebben afgesproken dat we altijd samen huilen en nooit alleen en dat is goed voor ons verwerkingsproces.

Dat huilen hebben we met z’n drieën op de bank gedaan want Trûlah voelt dat ook en treurt mee en probeert dan vooral Hector zijn tranen weg te likken. Het zijn momenten waarop je hart breekt, er zijn geen antwoorden voor waarom iemand geen moeder meer mag hebben als je net 13 bent geworden. Het is oneerlijk en het enige wat tastbaar is waar we op dit moment over kunnen praten is de oorzaak. Het idee dat Marlies nu onder de grond ligt met deze kou buiten is ook akelig. Iets wat ons blijkbaar op dit moment ook allebei bezighoudt. Het zijn vreselijke momenten die dagelijks je leven beheersen en bij vlagen zo erg zijn dat je knapt. Afgelopen nacht was het de eerste keer dat Hector er volledig doorheen zat. Het allerergste is dat Peter hem om 01:00 uur weer naar bed moest sturen omdat hij vandaag naar school moest. Het liefst hadden we nog uren doorgepraat.

De wekker ging weer toen het nog donker was en Hector had het eerste uur vrij en kon dus iets later opstaan. Peter moest via een jumpstart meteen Trûlah uitlaten want die ging vandaag weer vroeg mee met de Roedel. We hebben samen nog even koffie gedronken en die is tegenwoordig ook lekker sterk zodat je ook meteen wakker bent na zo’n gebroken nacht.

We gingen samen de deur uit, Hector naar school en Peter naar de Tweede Kamer. Het gekke is dat zo’n dramatisch nachtelijk moment de volgende ochtend weer bijna helemaal verdwenen is. Het is heel raar hoe verdriet werkt. Peter lag er nog wel wakker van en Hector blijkbaar ook.

We hadden overdag via onze Apple Watches contact en het ging verder goed met Hector. Het is niet zo dat we teksten versturen tijdens de les maar Hector kan een duimpje sturen en daarmee aangeven dat het goed gaat. Peter moest vandaag het debat over het afschaffen van de dividendbelasting in beeld brengen en dat is gelukt. Het gevaar is dat je tijdens zo’n debat moet terugdenken aan onze nachtelijke huilpartij en volledig afdwaalt maar dat is gelukkig niet gebeurd.

Hector heeft zijn schooldag volbracht en dat is goed gegaan. In de middag is hij met Hugo op pad geweest en toen Peter thuis kwam rook het in de schuur naar vuurwerk… Ze hadden dat aan het eind van de middag afgestoken in het bos zodat niemand er last van zou hebben. Ter beveiliging hadden ze Trûlah meegnomen dus die was vanavond total loss.

De vader van Marlies wilde graag foto’s hebben waar hij samen met Marlies op staat. Die heeft Peter de afgelopen dagen uitgezocht en opgestuurd. Tijdens het uitspitten van de tienduizenden (digitale) foto’s kwam Peter ook de bovenstaande foto tegen. Marlies had daar een speciale band mee uit haar jeugd. Hij hangt in het Muiderslot en is in de 17e eeuw gemaakt door Cornelis van Dalem en Jan van Wechelen.

De titel van het schilderij is de backer van Eelco en toont een verhaal uit een boek uit 1750. Vanwege Marlies haar speciale interesse in het schilderij had Peter daar een paar jaar geleden een paar foto’s van gemaakt toen we met z’n drieën het Muiderslot bezochten. Met de kennis van nu best wel eng…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *