Officiële onthulling mozaïek nu op de Jaffa begraafplaats in Delft

Op het moment dat dit bericht online komt houden we een “grave warming party” op de Jaffa begraafplaats in Delft om het mozaïek voor het graf van Marlies officieel te onthullen. Mocht je het gemist hebben, de uitnodiging daarvoor stond een paar dagen geleden op ons blog. Daarbij ligt het mozaïek er voorlopig nog wel even 🙂

Het is al weer meer dan 8 maanden geleden dat we Marlies begraven hebben. Na twee weken Curaçao, vrijwel aansluitend op haar begrafenis schrokken we erg toen we bij thuiskomst het graf van Marlies zo aantroffen. Na het verwijderen van de verwelke lathyrus bloemen heeft Hector een hart gemaakt van schelpen en de randen van het graf afgebakend met schelpjes. Het kreeg op die manier een Ibiza stijl die eigenlijk best wel bij Marlies past. Mooi maar we vonden het armoedig en dus moest er iets bedacht worden.

We hadden geen idee wat we op haar graf moesten plaatsen. We hebben daarom een tijdelijke grafzerk laten lasersnijden bij Laserbeest met het prachtige Marlies logo wat Tugba voor ons heeft ontworpen. Rondom het logo roze lathyrus (pronkerwten). De lievelingsbloemen van Marlies.

Het logo met de lathyrus bloemen trof je ook aan op de uitnodiging voor haar begrafenis en op de kist met de persoonlijke boodschappen waarin ze begraven is. Dat logo was de basis voor vrijwel alle ideeën die we de afgelopen maanden hebben gehad en het achterlaten van een persoonlijke boodschap sprak ons ook erg aan. De lieve boodschappen zijn verdwenen onder de grond maar die gaan we weer omhoog halen.

De tijdelijke grafsteen was van acrylaat en de bloemen en het logo ook. Alle delen van het logo zijn met een laser uit acrylaat gesneden. De delen zijn daarna op de grijze plaat van acrylaat geplakt. We denken er over om het monument nu bij ons in de tuin te zetten. Marit heeft nog een mooie schelp uit Curaçao gebracht en een stuk koraal. Daar belde het Natuurhistorisch Museum ook al een paar keer over….

De tijdelijke grafsteen gaf ons tijd om iets moois te bedenken wat echt bij Marlies past. Een grijze steen past niet bij Marlies dus moesten we op zoek naar iets wat wel bij haar past. We openden een WhatsApp groep met Tugba en Willem en in die groep zijn werkelijk tientallen ideeën en honderden berichten langsgekomen.

Hector bedacht een hart wat centraal moest staan als symbool voor Marlies. Tugba en Willem bedachten de verwijzing naar Delftulip en het logo met de naam van Marlies wat Tugba heeft ontworpen moest de basis zijn. We hebben op enig moment zelfs gedacht over een plexiglas kist met het logo waar iedereen een boodschap op de kist zou kunnen schrijven. Dat was een beetje te sneeuwwittje achtig en vermoedelijk best eng voor andere bezoekers op de Jaffa begraafplaats.

Tussen alle ideeen door kwam steeds weer een mozaïek naar boven als goede optie voor het graf van Marlies. Probleem was vooral dat je dan ook iemand nodig hebt die daar ervaring mee heeft. Bij toeval vonden we dankzij FaceBook Smashing Tiles van Nan, expat uit Miami en ze woont in Delft. Nan is een echte urban art activist en heeft in Delft geweldige kunstwerken gemaakt op de Sebastiaansbrug, in het centrum, in het nieuwe gemeentehuis maar ook voor de stichting vluchtelingenwerk. Met zo’n historie en kunstzinnige achtergrond hadden Hector en ik nooit gedacht dat ze ons zou willen helpen met het maken van het mozaïek voor het graf van Marlies.

Na een oriënterend gesprek in december zei ze ja en daar zijn we nog steeds heel erg blij mee. Het klikte net zoals we een klik hebben met Tugba en Willem. Dat bij elkaar heeft er voor gezorgd dat we vandaag dit prachtige mozaïek officieel kunnen onthullen. Het mooie van het mozaiek is ook dat iedereen die Marlies gekend heeft kon bijdragen aan de ontwikkelingvan het mozaïek, net zoals Marlies heeft bijgedragen aan het leven van ons en alle internationale studenten die naar de TU Delft zijn gekomen.

Het mozaïek bestaat uit 3 delen, het bovenste gedeelte is het Marlies logo wat Tugba heeft ontworpen. Daarnaast heeft Tugba ook het totaal ontwerp en alle bloemen van het ontwerp gemaakt in Adobe Illustrator. Een beter ontwerper hadden we niet kunnen wensen, ook omdat ze zo close met Marlies heeft gewerkt.

in het midden het door Hector ontworpen hart en de pootafdrukken van Trûlah en Dolfje. De regenboogkleuren zijn ook een subtiele verwijzing naar studenten die Marlies uit de kast heeft gehaald maar ze staan ook symbool voor de vrijheid uit de jaren 60.

Het onderste TU Delft gedeelte is bedacht door Willem. Niet zichtbaar op het bovenstaande Illustrator ontwerp maar wel in het mozaïek, 13 witte post-it tegeltjes waar je een boodschap kan achterlaten. Het aantal van 13 is toeval maar zou kunnen verwijzen naar de leeftijd van Hector. Het jaar waarin hij zijn moeder heeft verloren. Marlies heeft haar moeder ook verloren toen ze 13 was. Wie bedenkt zoiets… Tugba, Nan, Hector, Willem en ik hebben veel liefde in het mozaïek gestoken en Tugba heeft er een prachtig ontwerp van gemaakt. Bijzonder ook hoe ze feilloos alle tegenstrijdige ideeën eruit heeft weten te filteren tijdens het proces wat al met al toch wel een paar maanden duurde 🙂

Tijdens een workshop van Nan, 3 weken geleden hebben we met vrienden en familie de bloemen, het hart  en de pootafdrukken gemaakt. Hector en ik willen de TU Delft collega’s van Marlies ook graag bedanken voor al hun liefde de afgelopen maanden. Het is een internationale gemeenschap in het oer-Hollandse Delft die ons liefdevol heeft opgenomen na het verlies van marlies. Net als Marlies hebben ze stuk voor stuk een groot hart, dat is bijzonder en dat waarderen we zeer. We houden van jullie!

Twee afbeeldingen die ons raakten toen we ze voor het eerst zagen. Links het Adobe Illustrator ontwerp van Tugba en rechts het eindresultaat. Als je naar het mozaïek kijkt zie je ook hoe Nan alles met elkaar heeft verbonden. Je moet het vooral een keer in het echt zien om te begrijpen wat we hier omschrijven. Rechtsonder in het mozaïek zie je bijvoorbeeld het TU Delft logo in een tulp gemaak door Nitant. Links de andere tulp gemaakt door Martje die ook lang heeft samengewerkt met Marlies. In het midden het origami logo van het Introductie Programma voor internationale studenten waar Marlies haar hart heeft ingestoken.

Tot slot een speciaal woord van dank aan Chantal Brokerhof en het Central International Office waar Marlies communicatie coördinator was voor internationale studenten. Ze hebben ons meegeholpen met de realisatie van het mozaïek. Om precies te zijn het onderste deel van Willem waar je op de witte post-it tegeltjes een boodschap kan achterlaten met een non permanent marker. Dat vinden we superlief en daarvoor heel veel dank!

Als je het graf van Marlies bezoekt, laat een boodschap achter op de witte tegeltjes maar niet op het voegsel. Achter het mozaïek aan de bovenkant ligt een doosje verstopt met daarin een aantal stiften. Na gebruik graag weer terug leggen…. En als je er bent maak een foto van je boodschap, dan plaatsen we die weer op ons blog.

Hector heeft het mozaïek zojuist symbolisch met een fles champagne onthuld omdat we het leven vooral moeten vieren. We toosten vandaag op Marlies and remember:  Life has no rewind button, do it now!

Hector & Peter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *